Om Hundbildning

Med Hundbildning är tanken att det skall står för något mer än att få en lydig hund. Det handlar om förväntningar, relation, kunskap, samvaro och respekt. Samspelet mellan hund och människa.

 

Att tillsammans med sin hund få hitta glädje och samvaro

 

Liksom som man resonerar inom bildningsvärlden, ur ett problemlösarperspektiv, finns det inte bara en sanning utan lika många sanningar och lösningar som det finns unika individer med olika referensramar. 

 

Jag som driver Hundbildning heter Angela Lund och jag har haft hund i 45 år och tränat och tävlat hund lika länge. Jag har varit medlem i Svenska Brukshundklubben (SBK) sedan 1978. Jag startade min instruktörsbana år 1994 som Allmänlydnadsinstruktör, år 2003 blev jag även SBK tävlingslydnadsinstruktör. Då hundars mentalitet varit ett stort intresse utbildade jag mig också till A-funktionär för MH/BHP och Korning.

Utöver mina utbildningar inom SBK har jag en klickertränarutbildning genom Canis (Uppland) samt Eva Bodfäldts instruktörsutbildning i Kontaktkontrakt. Jag är sedan augusti 2021 färdig instruktör för Service- och Signalhundar samt Medicinskt alarmerande hund genom SoS-förbundet. 

Jag har under alla år förkovrat mig genom att gå kurser med mina egna hundar och hållit mig ajour inom pedagogik och forskning genom föreläsningar, seminarium, litteratur och forskningsrapporter inom hundträningen. Min senaste teoretiska utbildning är Advanced Animal training (avslutad), samt Animal Emotion och Resolving Challenging Behaviour som är pågående, som hålls av Karolina Westlund som är professor i Etologi.


Jag har haft olika hundraser genom åren och i aktivitetshänseende har det mest handlat om Bruks och Lydnad. Tävlat har jag framför allt gjort i Sök och Lydnadsklass.

Sedan några år tillbaka har Apporteringsjakt och dess träning fascinerat mig. I dag har jag fyra hundar som jag går och planerar att gå på prov med. Jag har två retriever. “You”, som är en Flatcoated Retriever, startar jag i elitklass C-prov och öppenklass på B-prov. “Will” som är en Labrador Retriever har jag startat i nkl C-prov och nkl på B-prov samt Jaktcockerspanieln "Fly" som är godkänd på vattenprov och klar för att så småningom starta på fältprov. Nykomlingen är en Flatcoated retriever "Kee" där planen är att starta på prov. Hundarna används också på praktisk jakt som apportörer.


Med vägledning som specialitet hoppas jag kunna guida till en djupare förståelse och samvaro mellan hund och ägare.